Krantenbericht lokaal dagblad - mei 1999

Binnenkort kunnen bezoekers van buurtcentrum De Mortel aan het Savoiepad in Achtse Barrier kennis maken met het werk van de surrealistische schilder Antcor.De Mortel krijgt op dit moment een opknapbeurt, maar als het bargedeelte klaar is, komt er ruimte beschikbaar voor een aantal schilderijen van deze kunstenaar. Antcor is de artiestennaam van Lisant Leenheer, die een atelier heeft in een seniorenwoning midden in de wijk Achtse Barrier.  Je zou hem daar niet verwachten, want Lisant Leenheer is pas 45 jaar. Hij leeft en schildert er al jaren. Hij zegt erover; "Dit is mijn paradijs".

 

armand de zangerDe enige plek waar geen schilderijen van hem staan of hangen is zijn tuintje, waar hij regelmatig zijn rust zoekt. De woning is van onder tot boven "behangen" met werk van hem. De keuken die aan de huiskamer grenst, is zijn atelier. "Ik noem het liever een werkruimte", vertelt hij. Lisant is jaren geleden vanuit Amsterdam naar Eindhoven verhuisd en leerde op zijn twaalfde de Markt in Eindhoven kennen. Ik kwam destijds vaak bij Poort van Kleef en The White Horse, vertelt hij. Daar leerde ik onder andere Herman van Loenhout (zie foto) ofwel de zanger Armand kennen. Op een van zijn schilderijen heeft hij Armand op de achtergrond geportretteerd. Mijn allereerste schilderijtje -een bloemenmeisje- heb ik voor mijn oma gemaakt. Dat is nu al heel wat jaartjes geleden! Na haar dood heb ik dat schilderijtje weer teruggevonden.bloemenmeisje Het heeft nu een speciaal plekje in mijn werkruimte, aldus Lisant.

De schilderijen die zijn huisje volledig vullen, laten een geheel andere stijl zien. In een aantal werken is duidelijk de invloed van Willink merkbaar. Toch zegt Antcor een geheel eigen stijl te hebben ontwikkeld.Overdag zit hij graag op een terrasje om mensen te bekijken en ideeën op te doen. "Ik werk het liefst in de nachtelijke uren", zegt hij. "Dan is het rustig en komen mijn gedachten naar boven. Wat ik dan denk zet ik op het doek".